“Privesc in fata cerul
Cu tremurul marii sub pleoape
Trecut e hotarul timpului si ma simt
Si pieptul razvratit a ape…
Mii de valuri, ma inconjoara
Si freamata parfumul ars
In misterele infinitului –
Pulsul celor 16 ani…
Clipa a strafulgerat
Adanc si lin
Ca o pasare in zbor
Fragil
Ca un cer risipit
In zambete!”
Din timpurile in care, cele saisprezece primaveri ale mele pulverizau in aer lumina lor de floare, gandul si mai ales gandul, era principala mea preocupare.
Asa spuneam atunci: “Natura mea proprie, esenta mea vitala este verbul “a gandi”. Traiesc cerebral, doresc neincetat sa exprim ceva, ma mistuie in permanenta un foc interior, iar ideile mi se succed fara intrerupere, fie in conversatie, fie in scris.
Mereu, mereu ma stapaneste o dorinta intensa de a cunoaste si sunt intotdeauna in cautarea lui “de ce” si “pentru ce”. Uneori, ma simt cu adevarat un urias creier omenesc cu toate gandirile aprinse.
Si, astfel… existenta – in ciuda unui calm nativ – imi e zbuciumata ca si natura in framantarile ei de mai si iunie, iar in suflet, fulgerul, aparent liric si hranit de curcubeie, e un arc al indoielii, un carlig veninos umbland prin crapaturile pamantului; strigatul sau doare, iar apasarea ingheata”
Dincolo de “turnul de fildes” in care am fost crescuta, EMOTIA inmagazinata A DECLANSAT DESCATUSAREA PRIN SCRIS!
In jurnalul acelor ani, marturiseam:
“Multi cred ca se lauda spunand: “Da, avem vocatia fericirii” si totusi foarte putini dintre cei in mijlocul carora traim, cunosc si sunt capabili de a simti cu adevarat profunzimea acestei stari sufletesti. Trebuie sa traiesti mult, sa suferi mult, trebuie sa intelegi mult, pentru ca inima ta sa fie in stare de a primi fericirea.
Pe mine insa, viata m-a invatat sa inteleg ca fericirea e facuta pentru cei umili, caci cei mandri nu pot fi fericiti niciodata”
Am capacitatea de a trai in orice timp al trecutului meu, prin EVOCAREA UNOR CLIPE CARE AU EXISTAT ODATA. In momentele in care omul trebuie “sa se imbete” ca sa supravietuiasca unei mizerii prezente, evocarea emotiilor trecute, in caz ca sunt destul de puternice, poate sa-l duca mai departe decat alcoolul.
La mine, rememorarea acestora, se petrecea de cele mai multe ori in scris, pentru ca nu exista divort mai sfasietor decat cel dintre sensibilitatea si ratiunea propriei fiinte! Pentru ca nimeni nu are posibilitatea substituirii sau a fugii, dupa cum nu am avut-o nici eu! (Asa gandeam: “O,Doamne, ce-o sa aleg? Drama de A MURI IN ALB sau MOARTEA DE A INVINGE TOTUSI?”)
Nu stiu, dragul meu prieten, daca ai avut vreodata senzatia ca-ti lipseste aerul, aerul indestulator care imbaiaza nediscriminatoriu lucruri si fiinte, aerul, aerul, aerul cel mare si nebagat in seama, totdeauna, cu exceptia momentelor cand avem nevoie apriga de el!
Cate din cele omenesti nu seamana cu aerul! Le privim obisnuit pana in clipa cand urla nevoia noastra de ele! Ne obisnuim chiar si cu timpul si nu-i simtim adevarata valoare, pana in profunzimi, pana incepe sa goneasca si mai ales, sa goneasca nebuneste! Atunci plamanii nostri striga “Aer!” prin niste buze care nu mai au puterea sa-l apuce. Iar sufletul nostru striga “Timp!” prin cuvinte care nu-l mai pot ajunge!
CUTITUL E LA OS! INVETI, DIN MERS, SA TE ORGANIZEZI! Mergi inainte, taind din program actiuni ceva mai putin prioritare!
La saptespreze ani, evocarea prin scris a devenit si mai consistenta:
“Cand sunt trista sau obosita, mahnita sau sceptica, cand simt ca ma tulbura grauntele nebuniei si al neputintei de a avea o cat de mica libertate exterioara, cand simt ca ma ucide veninul care mi s-a turnat pentru a-mi ingradi la maximum posibil miscarile, atunci scriu, scriu cu disperata ardoare, pentru LINISTEA sufleteasca, macar, singura capabila sa-mi ofere LIBERTATE INTERIOARA!”
Cata dreptate avea Veronica Porumbacu in versurile: “Inainte, vid.
Indaratul meu, vid.
Nici un pas posibil.
Si eu ma agat de Cuvint,
ca de funia
unui clopot
si trag:
-Hei, m-auziti?”
ECHILIBRUL INTERIOR mi-l regaseam invocand – in scris – TRAIRILE CARE IMI ADUCEAU UN TALC DE VIATA NOU, nascut in timpul intalnirilor cu mama natura (prioritar), al clipelor de rasfat prin muzica, dans si in momentul de magie in care viata imi confirma o prietenie adevarata:
“Dragul meu prieten! In cursul vietii nu facem decat sa ne descoperim pe noi insine. Uneori prin proprie cautare, alteori prin intalnire cu o alta fiinta, pe care o asteptam si care ne e necesara. ROSTUL INTALNIRILOR este imens. Intalnirea cu o alta fiinta, cu un eveniment, cu un fapt, ne adanceste si ne arata, uneori, sensul adevarat al vietii.”
Deplinatatea senzatiilor asternute pe hartie imi amintesc ca a fost traita la Ploiesti, in timp ce invatam parasutismul de aeronava!
“Cine sau ce oare avea aici un caracter simfonic? Zborul, plutirea, eu insami, ideile, cerul, aerul-cristal, sentimentele-senzatii? TOTUL? Sau nimic si… TOT? Coborarea sub cer, in cer? Prin cer, dinspre cer, din cer? Gandeam cerul, il vedeam, il simteam si nazuiam necontenit spre o contopire!
Sa gandesti cerul? Sa intelegi cerul?… E mult? E putin? Nu stiu…si e greu de raspuns!
Dar, in afara de cer, am gandit si natura, apoi – sau in acelasi timp, involuntar – am gustat simfonia si frumusetea clipelor si a culorilor ei…”
Universul interior al fiintei nu se poate implini decat traind intens, deopotriva afectiv si lucid, fiecare moment al destinului nostru…
Asternute acum, in lumina incerta a unei seri care se lasa incet, opunandu-se deci simbolic, tacerii si intunericului, randurile mele s-ar dori povestea bucuriei de a fi, un poem al prezentei, in care cuvantul, miraculoasa sa lume de forme, ritmuri si culori, infrunta, la fel ca in povestile Seherezadei, singuratatea, durerea si moartea…
Viata nu are voie sa te urateasca, sa te minta si sa te incovoaie! Trebuie sa incerci si sa izbutesti sa fii fericit! N-as putea spune daca fericirea e un lucru deosebit, dar am fost intotdeauna convinsa ca OMUL ARE DATORIA SA TRAIASCA FERICIT! Si sa-i faca si pe cei din jurul lui, fericiti!
Niciodata prea multa fericire nu strica… Necazurile, tristetile, supararile, grijile, ele da, ele te obosesc, strica… DAR FERICIREA…in nici un caz!
INVOCA BUCURIA, pentru ca fiecare om este un SOARE. Un soare care da si primeste lumina. Fiindca LUMINA VINE DE PRETUTINDENI; in primul rand insa, dinauntrul nostru!
RAMAI LA VARSTA ZBORULUI DE ARIPI NOI, CAND TOTUL E POSIBIL! E ALEGEREA TA! ITI GARANTEZ „CA-TI VA IESI” ORICE-TI PROPUI!
Astept cu nerabdare un semn de la tine, prieten drag! Cum? Imi poti scrie chiar si un e-mail pe adresa de la rubrica “CONTACT”, care e claudia@fiiomintreg.ro.
M-ar inspira felul in care vezi tu libertatea interioara, descatusarea prin scris si modul tau personalizat de confirmare al propriei unicitatii!
In rest, iti multumesc anticipat pentru interactiunea ta din comentarii, pentru aprecieri si distribuirea articolului!
E minunat sa poti face asta. Cuvantul scris ramane, iti marcheaza precum o fotografie spirituala momentul, trairea, sentimentul. Iti aseaza parca mai clar ideile. le the putere, forta de-a transmite peste ani aceleasi emotii.
Impreuna see you colegele de camera in facultate am tinut un jurnal al camerei noastre. Scriam fara vreo ordine sau masura. Acel caiet reprezinta acum peste multi ani un document pretios, un semn al tineretii noastre.
Cat ma bucura profunzimea raspunsului tau, Adriana! Nici ca se putea formula mai bine! Subliniez asta si in articol… De la puterea cuvintelor din jurnal pana la sentimentul "finit" de "tinerete fara batranete":
"Viata nu are voie sa te urateasca, sa te minta si sa te incovoaie! Trebuie sa incerci si sa izbutesti sa fii fericit! N-as putea spune daca fericirea e un lucru deosebit, dar am fost intotdeauna convinsa ca OMUL ARE DATORIA SA TRAIASCA FERICIT! Si sa-i faca si pe cei din jurul lui, fericiti!
Niciodata prea multa fericire nu strica… Necazurile, tristetile, supararile, grijile, ele da, ele te obosesc, strica… DAR FERICIREA…in nici un caz!
INVOCA BUCURIA, pentru ca fiecare om este un SOARE. Un soare care da si primeste lumina. Fiindca LUMINA VINE DE PRETUTINDENI; in primul rand insa, dinauntrul nostru!
RAMAI LA VARSTA ZBORULUI DE ARIPI NOI, CAND TOTUL E POSIBIL! E ALEGEREA TA! ITI GARANTEZ “CA-TI VA IESI” ORICE-TI PROPUI!"
Ce fete intelepte… Cat de frumos ati stiut sa pastrati fiorul varstei!
Intrebarea este „cum folositi, ACUM, peste ani, acest JURNAL, semnul asta al tineretii voastre”? Il recititi cu schimbul? (Mai „circula” si acum de la una la alta?) Sau… il accesati doar in momente deosebite?
„Am capacitatea de a trai in orice timp al trecutului meu, prin EVOCAREA UNOR CLIPE CARE AU EXISTAT ODATA. In momentele in care omul trebuie “sa se imbete” ca sa supravietuiasca unei mizerii prezente, evocarea emotiilor trecute, in caz ca sunt destul de puternice, poate sa-l duca mai departe decat alcoolul.”
Frumos, admirabil…cu totul deosebit acest mod de a vede in profunzime…Claudia, eu cred ca ar fi un mare pacat sa nu-ti asterni pe hartie aceasta gandire frumoasa…
Buna, Liviu!
Iti raspund personalizat, asa cum te-am obisnuit! Si eu multumesc pentru faptul ca tinem legatura si in felul asta, faci parte din viata mea!
Iti multumesc si pentru recomandarea facuta de a publica… "pe hartie" si nu doar virtual! Am luat in considerare aspectul acesta si primul pas a fost sa particip cu articolul "CAII LIBERI… fara sei! SA SIMTI… ASTA! Vrei?" la selectia propusa de Gratian Sonu pentru cartea pe care doreste sa o publice si care urmeaza sa contina "scrieri" ale cursantilor MIBO.
Referitor la o "intalnire pe viu", in care sa ne putem cunoaste si personal, vreau sa-ti spun ca urmeaza sa introduc pe site-ul http://www.fiiomintreg.ro, un formular prin care, cei pe care ii ajut prin articolele mele si care imi lasa si comentarii sa-si poata programa o intalnire cu mine!
SURPRIZA MEA DE PASTE este… un posibil CIRCUIT prin tara!
Te tin la curent cu luna in care pot ajunge la BRASOV!
Pe curand!
CLAUDIA DIA, http://WWW.FIIOMINTREG.RO
E-MAIL: CLAUDIA@FIIOMINTREG.RO
RESITA, CARAS-SEVERIN
GSM: 0741082375, 0721022109
Ale Bazna, Bl 3, Sc 1, et 3, ap 10, Resita, CARAS-SEVERIN 320152, ROMANIA
Viata nu are voie sa te urateasca, sa te minta si sa te incovoaie! Trebuie sa incerci si sa izbutesti sa fii fericit! N-as putea spune daca fericirea e un lucru deosebit, dar am fost intotdeauna convinsa ca OMUL ARE DATORIA SA TRAIASCA FERICIT! Si sa-i faca si pe cei din jurul lui, fericiti! – See more at: http://www.fiiomintreg.ro/caii-liberi-fara-sei-sa-simti-asta-vrei/.
[…] CAII LIBERI, fara sei… SA SIMTI ASTA! Vrei? […]
Deplinatatea senzatiilor asternute pe hartie imi amintesc ca a fost traita la Ploiesti, in timp ce invatam parasutismul de aeronava!
“Cine sau ce oare avea aici un caracter simfonic? Zborul, plutirea, eu insami, ideile, cerul, aerul-cristal, sentimentele-senzatii? TOTUL? Sau nimic si… TOT? Coborarea sub cer, in cer? Prin cer, dinspre cer, din cer? Gandeam cerul, il vedeam, il simteam si nazuiam necontenit spre o contopire!
Sa gandesti cerul? Sa intelegi cerul?… E mult? E putin? Nu stiu…si e greu de raspuns!
Dar, in afara de cer, am gandit si natura, apoi – sau in acelasi timp, involuntar – am gustat simfonia si frumusetea clipelor si a culorilor ei…”